Η αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με περιστατικά παραβατικότητας και βίας και θύτες αλλά και θύματα παιδιά και εφήβους, στην Αιγιάλεια, χτύπησε «καμπανάκι», οδηγώντας στη συγκρότηση «Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων», από το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας.
Η κίνηση αποσκοπεί στην πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του ανησυχητικού φαινομένου. Η «Ομάδα» στελεχώνεται, επί του παρόντος, από τρεις αστυνομικούς, που χειρίζονται αποκλειστικά υποθέσεις που σχετίζονται με ανηλίκους.
Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την προστασία και ασφάλεια ανηλίκων, εντός κι εκτός σχολικών μονάδων, προ ημερών υπήρξε εποικοδομητική συνάντηση στο γραφείο του διοικητή Ασφαλείας Αιγιαλείας, παρουσία 16 διευθυντών γυμνασίων και σχολείων της περιοχής και του προέδρου της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων.
Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη κοινού «μετώπου», στο πλαίσιο συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων που θα προλαμβάνει καταστάσεις.
Παράλληλα, συνεχείς είναι οι περιπολίες πέριξ σχολικών συγκροτημάτων, αλλά και σε σημεία συνάντησης ανηλίκων στο κέντρο του Αιγίου, όπως η πλατεία Υψηλών Αλωνιών, τα «Πευκάκια» κ.λπ.
Από την άλλη, ο Δήμος Αιγιάλειας, επιδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τον κοινωνικό του χαρακτήρα, έχει θέσει στη διάθεση όσων σχολικών μονάδων δεν έχουν μόνιμη παρουσία ψυχολόγου τον μόνιμο επιστημονικό συνεργάτη του. Ετσι, όποτε κρίνεται αναγκαίο, επεμβαίνει κι έρχεται σε επαφή με μαθητές και τις οικογένειές τους, που είτε επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά είτε αυτοβούλως έχουν αποστασιοποιηθεί, επιλέγοντας την «σιωπή».
Από την ΕΛΑΣ, στην Αιγιάλεια, καθιερώθηκε ειδική «Ημέρα Ακρόασης» εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων και μαθητών, κάθε Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 3μ.μ. στο γραφείο του διοικητή Ασφαλείας, ενώ περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα την προστασία ανηλίκων.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΡΑΠΑ: «Το σχολείο δεν είναι για να πελεκάει…»
Η πρ. πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Δώρα Μαστραπά, σχολιάζοντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» το φαινόμενο, δήλωσε: «Ζούμε ένα σκηνικό διαρκούς βίας. Τα παιδιά ζουν μέσα στη βία και εκπαιδεύονται να εκφράζονται βίαια κι αντί να έχουμε κρατικές πρακτικές, με στόχο την πρόληψη και τη διαχείρισης της κατάστασης, καταλήγουμε πάλι στην καταστολή. Δεν εννοεί κανείς να διαχειριστεί το φαινόμενο ως κοινωνικό κι εμείς το διαχειριζόμαστε ως μονάδες. Υπάρχουν αιτίες και αντί να τις βρούμε και να δούμε τι φταίει, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι καταστολή. Πού είναι η Κοινωνική Πρόνοια να δει τις συνθήκες που ζει και βιώνει το παιδί, που εκφράζεται μέσω της βίας; Πώς εκπαιδεύεται; Ως εκπαιδευτικοί ακυρωνόμαστε καθημερινά. Το σχολείο είναι ο κυματοθραύστης όλων των κοινωνικών προβλημάτων και δεν ενδιαφέρεται κανένας μα κανένας κατ’ ουσίαν, γιατί το σχολείο υπάρχει για να προσφέρει εκπαίδευση, παιδαγωγική συγκρότηση και κοινωνικοποίηση και όχι για να «πελεκάει». Δυστυχώς δεν έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε αυτό που πρέπει».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΙΤΣΟΥΔΗΣ: «Να μην κρύβουμε το πρόβλημα»
Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων-Κηδεμόνων Δήμου Αιγιάλειας, Δημήτρης Ζωιτσούδης, μιλώντας στην «ΠτΔ», ανέφερε: «Είμαστε σε επαγρύπνηση. Σε συνεχή βάση έχουμε επικοινωνία με όλους τους διευθυντές. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες και να προλαβαίνουμε, ό,τι μπορούμε. Εχουμε μια πολύ καλή προσέγγιση και συνεργασία με τον διοικητή Ασφαλείας, ο οποίος πραγματικά ενδιαφέρεται και βλέπουμε αποτελέσματα. Πρέπει, ωστόσο, και οι γονείς να είναι κι αυτοί σύμμαχοί μας. Μην ξεχνάμε πως κάποια περιστατικά οφείλονται και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Είμαστε εδώ μέσα σε στενό εμπιστευτικό κύκλο, να τα χειριστούμε όσο μπορούμε. Είναι δύσκολο το θέμα, είναι πολύ λεπτό, δεν λύνεται με μαγικό τρόπο από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσπαθούμε να ενεργούμε, προκειμένου να είμαστε κοντά στα παιδιά. Εχουμε αντιληφθεί την κατάσταση και το πρόβλημα. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και όλοι μας να μην κρύβουμε το πρόβλημα. Δεν τίθεται θέμα στιγματισμού σχολείων. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Οταν επεμβαίνει η Αστυνομία… είναι αργά»
Η αντιδήμαρχος Παιδείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, μιλώντας στην «ΠτΔ», αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις που προέκυψαν από την παρέμβαση της ψυχολόγου του Δήμου σε μαθητές, κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις οποίες φαίνεται πως η κοινή συνιστώσα είναι το οικογενειακό περιβάλλον. «Το παιδί μπορεί να μεταφέρει θυμό και να εκφράζεται με βίαιο τρόπο, είτε επειδή τσακώνονται οι γονείς τους ή υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσχέρεια στην οικογένεια. Πολλές φορές οι γονείς αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά αυτά που βλέπουν να έχουν συνομήλικοί τους και εκείνα όχι. Ενα, επιπλέον, στοιχείο είναι η περιθωριοποίηση που μπορεί να νιώσει ένας ανήλικος ή η στοχοποίησή του από ομάδα ατόμων εντός κι εκτός σχολείου. Πρώτα είναι η οικογένεια και μετά το σχολείο. Η Αστυνομία είναι η τελευταία που παρεμβαίνει και πολλές φορές ίσως να είναι αργά».