Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων για την Επέτειο «25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» στο Αίγιο

Η ιστορική επέτειος της «25ης Μαρτίου 1821» θα γιορταστεί και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα και θα γίνουν στην πόλη μας οι πιο κάτω εορταστικές εκδηλώσεις:


Α΄ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024:
Γενικός σημαιοστολισμός (σπίτια, καταστήματα, Δημόσια, Δημοτικά και Ν.Π.Δ.Δ., Καταστήματα και πλοία, που βρίσκο-νται στο λιμάνι) από τις 8.00΄το πρωί μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων και όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, ως και των καταστημά-των των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 21ης, 22ης, 23ης, 24ης & 25ης Μαρτίου.
Ομιλίες και ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κλπ. με φροντίδα Δ/ντων των Σχολείων, Προϊσταμένων των Δημοσίων Υπηρεσιών & των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ και Οργανισμών.
Β΄ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024:
ΩΡΑ 12.00΄: Προσκύνημα μαθητών και μαθητριών των Σχολείων, Ελλήνων Προσκόπων & Ελληνίδων Οδηγών, στο Μνημείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια), με επικεφαλής Καθηγητές, Δασκάλους και βαθμοφόρους, παρουσία της Δημοτικής Αρχής. Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Αιγίου υπό την Δ/νση της κας Μαρίας Παπαγεωργίου καθηγήτριας Μουσικής, θα ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σχολείων και ενός λεπτού σιγή.
Τελετάρχες ορίζονται: Ο κ. Φίλιππος Φιλίππου εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και o κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.
Γ΄ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024:
ΩΡΑ 10.15΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους μπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟ-ΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου και της Φιλαρμονικής για απόδοση τιμών.
ΩΡΑ 10.30΄: Δοξολογία στον Ιερό Μ. Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου
Μετά τη Δοξολογία και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 3ου Γυμνασίου Αιγίου κα Ελένη Τσουρέκη. (Σε περίπτωση ακαταλληλότητας του καιρού ο πανηγυρικός θα εκφωνηθεί στον Ι. Μ. Ν. «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟ-ΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου» μετά τη Δοξολογία.)
Μετά το πέρας αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τον κ. Δήμαρχο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, από τον ει-δικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής.
ΩΡΑ 12.00΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τμημάτων των Σχολείων και των Συλλόγων που θα παρελάσουν, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, η οποία μόλις φθάσει στο ύψος των Επισήμων θα παραταχθεί στο χώρο δίπλα από αυτούς επί της παραλιακής οδού ΖΩΟΔΌΧΟΥ ΠΗΓΗΣ.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :

Παρασκευή και Σάββατο 22 & 23 Μαρτίου 2024,
ΩΡΑ: 9.15 μ.μ. Κινηματοθέατρο Απόλλων Επίσημη Πρεμιέρα για το Αίγιο της πολυβραβευμένης πολεμικής, δραματικής ταινίας Operation Star, Επιχείρηση Άστρο (2024), σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα και παραγωγή Aratos films—διοργάνωση Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος.
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024,
ΩΡΑ 6.30.μ.μ. Πολύκεντρο Εκδήλωση με θέμα: Ηρωίδα Τραγουδισμένη: Η συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση. Ομιλία, τραγούδια και χοροί, παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών της εποχής της επανάστασης από όλη την Ελλάδα. Ομιλήτρια: κ. Βάνα Μπεντεβή, Πρόεδρος ΙΛΕΑ, με την συμμετοχή της γυναι-κείας χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, την Παιδική – Νεανική χορωδία Δήμου Αι-γιάλειας, Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και Χορευτικοί Σύλλογοι Αιγιάλειας.
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, 7μ.μ Κινηματοθέατρο Απόλλωνα, η Μουσικοχορευτική Παράσταση με θέμα: «Επέτειος Εθνικής εορτής των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 29 Μαρτίου 1864. Ο Χορευτικός όμιλος Αιγίου σε Συνδιοργάνωση με την Π.Δ Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας και τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Αιγιαλείας – Καλαβρύτων θα σας ταξιδέψουν μουσικά και χορευτικά στα Επτάνησα.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, Κινηματοθέατρο Απόλλων, προβολή ταινίας Διάκος, ο εθνομάρτυς της Φιλότιμο films, σε συνδιοργάνωση με την Ι.Μ. Αιγιάλειας & Καλαβρύτων, 6 μ.μ. & 8 μ.μ. (επίσημη).


Ο Δήμαρχος
Δημήτριος Καλογερόπουλος
25η Μαρτίου 1821

Η κατάθεση στεφάνων δηλώνεται στο Δημαρχείο, (τηλέφωνα: 2691360641), μέχρι 21/03/2024 και ώρα 13:00.
Η σειρά προβαδίσματος και κατάθεσης στεφάνου τηρείται σύμφωνα με τα προβλεπό-μενα : αριθμ.76632/20-10-2021, (ΦΕΚ 4961/Β/26.10.21) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με: αριθμ. 6947/04-02-2022, (ΦΕΚ 543/Β/09-02-2022)