Frequently Asked Questions
Συχνές ερωτήσεις που αφορούν το Σύλλογο Γονέων
Μέλη του είναι αυτοδίκαια ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, με ενεργά μέλη τους ταμειακά εντάξει, οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα να εκλεγούν και να εκλέξουν τα όργανα του Συλλόγου.
Κυρίαρχο όργανο είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΓΟΝΕΩΝ, η οποία συνέρχεται τακτικά 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ εκλέγει Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Εκπρόσωπο στην Σχολική Επιτροπή και Εκπροσώπους στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου που ανήκει το σχολείο.
Ο ΣΚΟΠΟΣ και Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ κάθε Συλλόγου ορίζεται από το εγκεκριμένο στο Πρωτοδικείο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του.
ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι μια αναβαθμισμένη ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. «Όπλα» επίτευξής του είναι η σύνθεση των απόψεων, η συλλογικότητα, η προβολή και η διεκδίκηση κάθε μέσου που βοηθά την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.
Η πολύχρονη παρουσία των Συλλόγων Γονέων μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή γονέων, έχει δημιουργήσει ένα μοχλό ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών, με αποτελέσματα σημαντικά σε ότι αφορά την όψη και την λειτουργία των σχολείων.
ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ συνεχώς για θέματα και προβλήματα περιφρούρησης των σχολείων, υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικής ευαισθησίας.
Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων λειτουργούν ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και οργανώνονται εκατοντάδες ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Συμμετέχει ΙΣΟΤΙΜΑ στη ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ που αφορούν την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του σχολείου, με εξαίρεση βεβαίως το εκπαιδευτικό και διδακτικό λειτούργημα.
Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Λειτουργεί μόνο με εθελοντές.
Δεν «κομματίζεται».
Δεν θεωρεί τα μέλη του αστείρευτη πηγή πόρων.
Γιατί εμείς οι γονείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων, που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η Παιδεία.
Γιατί εάν δεν ασχοληθούμε εμείς με τα προβλήματα των παιδιών μας, κανείς δεν θα το κάνει.
Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται και διογκώνονται. Μόνο η συλλογικότητα και η συσπείρωση μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις.
Γιατί το «τίποτε δεν μπορεί να γίνει» είναι ένας βολικός ΜΥΘΟΣ για πολλούς.
Γιατί ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί και χαλαρώσει επικίνδυνα και μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να αποτρέψουμε τη διάλυσή του.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Να εγγραφείς ΤΩΡΑ σαν μέλος στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου που πηγαίνει το παιδί σου πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή.
Να συμμετέχεις στη Γενική Συνέλευση και στα όργανα του Συλλόγου αλλά και να στηρίζεις τις όποιες προσπάθειες και δραστηριότητές του.
Οι Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων του ίδιου Δήμου συγκροτούν μια Ένωση Γονέων που είναι ένα ΟΡΓΑΝΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, του οποίου η παρουσία είναι νομικά κατοχυρωμένη από τους Νόμους 1566/85 και 2621/98.
Κυρίαρχο όργανο είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ, η οποία συνέρχεται τακτικά 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ εκλέγει Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Εκπρόσωπο στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και εκπροσώπους για την Ομοσπονδία Γονέων του Νομού που ανήκει.
Ο ΣΚΟΠΟΣ και Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ κάθε Ένωσης ορίζεται από το εγκεκριμένο στο Πρωτοδικείο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων συντονίζει δραστηριότητες και ενοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν στα σχολεία και τους μαθητές του συγκεκριμένου Δήμου.
Προωθεί ενέργειες που συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας.
Δεν αναπληρώνει και δεν υποκαθιστά την λειτουργία και την αυτόνομη δραστηριότητα των Συλλόγων Γονέων.
Η Σχολική Επιτροπή είναι Νομικό Πρόσωπο, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα σχολεία και ανάλογα με τα σχολεία που καλύπτει αποτελείται από 5 ως 15 μέλη. Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ορίζεται από τον Δήμαρχο, υποχρεωτικά συμμετέχουν ως μέλη ο διευθυντής του σχολείου και ένας εκπρόσωπος των γονέων, καθώς και ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Β’θμιας Εκπαίδευσης. Έργο της Σχολικής Επιτροπής είναι η διοικητική λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων στη Σχολική Επιτροπή, πέρα απ’ ότι είναι νομικά θεσμοθετημένη έχει αποδειχθεί ότι είναι και αποφασιστική. Σε όποια Σχολική Επιτροπή ο εκπρόσωπος των γονέων συμμετέχει ενεργά, η λειτουργία της είναι αποτελεσματική. Σημαντικό ρόλο παίζει πάντα να επιδιώκουν οι εκπρόσωποι των γονέων την ουσιαστική συνεδρίαση των Σχ.Επιτροπών. Παράλληλα, θα πρέπει εμείς οι γονείς, να επιδιώκουμε την συμμετοχή και των εκπροσώπων των Μαθητικών Συμβουλίων στις συνεδριάσεις, όχι μόνον για το «τυπικόν του πράγματος» αλλά και για την αναβάθμιση της δραστηριότητας των Μαθητικών Συμβουλίων.
Το Σχολικό Συμβούλιο –σύμφωνα με τον νόμο- είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο και καθοριστικό όργανο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την επικοινωνία διδασκόντων και γονέων. Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου είναι ο Διευθυντής του κάθε σχολείου και συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Σχ.Επιτροπή. Αν και βάσει του Νόμου επιβάλλεται η συνεδρίασή του 3 φορές το χρόνο, η εμπειρία που έχουμε είναι αρνητική. Κι αυτό γιατί σπάνια συνεδριάζει το Σχολικό Συμβούλιο μιας σχολικής μονάδας. Και βέβαια όχι με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων. Η σωστή λειτουργία του Σχολικού Συμβουλίου συντελεί στο να αντιμετωπίζονται μέσα από διάλογο τα προβλήματα που απασχολούν το σχολείο και το ανθρώπινο δυναμικό του. Για την Β’θμια εκπαίδευση, σαν γονείς οφείλουμε να επιδιώκουμε την παρουσία του Μαθητικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση του Σχ.Συμβουλίου, για να επιτυγχάνεται μια πληρέστερη επικοινωνία με τους μαθητές του κάθε Σχολείου, αλλά και να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας στους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εισηγείται στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πόλης. Στην πόλη μας η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας είναι 7μελής και βάσει νόμου οφείλει να συνεδριάζει κάθε δύο μήνες. Η Ένωση Γονέων εκπροσωπείται από 1 εκλεγμένο μέλος. Οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου των γονέων στην Δ.Ε.Π. οφείλουν να είναι ουσιαστικές και τεκμηριωμένες. Όσο πιο στενή είναι η συνεργασία του εκπροσώπου των γονέων με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, όσο πιο σωστή είναι η πληροφόρηση από τους Συλλόγους Γονέων, τόσο και πιο ορθολογιστική και διεκδικητική είναι και η παρουσία του στην Δ.Ε.Π.
Σύμφωνα με τον Ν.2621/1998 και την κανονιστικού περιεχομένου Υπουργική Απόφαση 14/662/1999 που ρύθμισαν θέματα λειτουργίας των οργανώσεων γονέων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των οποίων η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για τους Συλλόγους Γονέων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
Για να είναι ΕΓΚΥΡΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ του Συλλόγου, για να μπορεί δηλαδή ο Σύλλογος να εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων, στην Σχολική Επιτροπή και να συμμετέχει στο Σχολικό Συμβούλιο, πρέπει να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών του Σχολείου. Διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι 2 φορές και αν και την τρίτη φορά δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θεωρείται ότι εκλέγεται νομίμως μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και εφόσον οι υποψήφιοι κατεβαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι το 40% των υποψηφίων. Π.χ. για 7μελές Δ.Σ. «σταυρώνουμε» μέχρι 3, για 9μελές Δ.Σ. μέχρι 4.
Κάθε γονέας δικαιούται να ψηφίσει μία φορά και έχει μία ψήφο ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που εκπροσωπεί. Μπορούν όμως να ψηφίσουν και οι 2 γονείς κάθε μαθητή.
Κάθε Σύλλογος Γονέων εκπροσωπείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων στην οποία υπάγεται, από 1 εκπρόσωπο ανά 30 μαθητές των οποίων οι γονείς ψήφισαν.
Στα όργανα εκλέγονται κατά σειρά επιτυχίας οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των τακτικών μελών που προβλέπεται για κάθε όργανο. Σε περίπτωση ισοψηφίας περισσότερων στην τελευταία θέση γίνεται κλήρωση και οι μη κληρωθέντες παραμένουν αναπληρωματικοί.
Και ένα παράδειγμα
Σχολείο με δύναμη 270 μαθητές. Για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να ψηφίσουν γονείς τουλάχιστον 90 μαθητών. Στην Ένωση ο Σύλλογος μπορεί να εκπροσωπηθεί το μέγιστο από 9 εκπροσώπους (270/30).
Αν ψηφίσουν γονείς 90 μαθητών εκλέγονται στην Ένωση 3 εκπρόσωποι (90/30).
Έχετε ακόμα ερωτήσεις;
Αν δεν μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας. Επίσης μπορείτε να αντλήσετε περαιτέρω πληροφορίες στην ενότητα “Απαραίτητα Έντυπα“.
Get started with Brisk Theme
Taiyaki meh chartreuse gochujang mixtape yr listicle you probably haven’t heard of them literally vegan readymade bespoke.